Jylland byder på et væld af spændende oplevelser for hele familien. Fra historiske seværdigheder til moderne forlystelsesparker er der noget for enhver smag og alder.

Du kan udforske Jyllands natur med vandreture i nationalparker, besøge dyreattraktioner eller tage på strandtur ved Vesterhavet. Disse aktiviteter giver mulighed for at nyde friluftsliv og skabe minder sammen.

Kulturelle oplevelser venter også i Jyllands byer og museer. Du kan opleve vikingetiden på Ribe Vikingecenter, udforske Den Gamle By i Aarhus eller besøge LEGO House i Billund. Disse steder kombinerer læring og sjov på en måde, der engagerer både børn og voksne.

Historiske eventyrlandskaber

Jylland byder på fascinerende historiske oplevelser for hele familien. I kan udforske vikingernes spændende fortid og besøge imponerende slotte og herregårde, som åbner døren til fortidens storhed og mystik.

Vikingernes fortid i Jylland

Tag på en rejse tilbage i tiden til vikingernes æra i Jylland. Besøg Ribe Vikingecenter, hvor I kan opleve livet i en autentisk vikingelandsby. Prøv kræfter med gamle håndværk og se vikingeskibe blive bygget. I Aarhus finder I Moesgaard Museum med den berømte Grauballemand og interaktive udstillinger om vikingetiden.

Lindholm Høje nær Aalborg er et must-see. Her kan I udforske en stor vikingegravplads og lære om deres begravelsesritualer. Tag også til Fyrkat Vikingecenter i Hobro, hvor I kan deltage i vikingeinspirerede aktiviteter og se en rekonstrueret ringborg.

Slotte og herregårde til familiens opdagelse

Jylland er spækket med majestætiske slotte og herregårde, der venter på jeres opdagelse. Besøg Egeskov Slot på Fyn, kendt for sine smukke haver og spændende udstillinger. Her kan I gå på opdagelse i labyrinten og beundre veteranbiler.

Koldinghus byder på en blanding af middelalder og renæssance. Udforsk slottets tårne og kældre, og nyd den fantastiske udsigt over Kolding. På Clausholm Slot nær Randers kan I opleve barokkens pragt og vandre i de velbevarede haver.

Gå ikke glip af Voergaard Slot i Vendsyssel. Dette renæssanceslot huser en imponerende kunstsamling og er omgivet af voldgrave. Tag på guidet tur og hør de spændende historier om slottets beboere gennem tiderne.

Naturparker og skovområder

Jylland byder på enestående naturparker og skovområder, der inviterer til spændende familieoplevelser. Her kan I udforske unikke landskaber og opdage fascinerende dyreliv.

Nationalpark Vadehavet

Nationalpark Vadehavet strækker sig langs den jyske vestkyst og er et UNESCO Verdensarvssted. Her kan I opleve tidevandets magi og det rige fugleliv. Tag på guidet vadehavsvandring og mærk havbunden under jeres fødder.

Besøg Vadehavscentret for at lære om områdets økosystem. Prøv østerssamling eller sælsafari for en unik naturoplevelse. Husk at tjekke tidevandstabeller før jeres besøg.

Rold skovs hemmeligheder

Rold Skov i Nordjylland er Danmarks største skovområde og gemmer på mange eventyr. Udforsk de gamle bøgeskove og find sjældne orkidéer i Rebild Bakker.

Besøg Thingbæk Kalkminer og se de imponerende underjordiske gange. Tag på cykeltur ad de mange stier eller prøv træklatring for en adrenalinfyldt oplevelse.

Lær om skovens historie på Roldskov-museet. Om vinteren kan I stå på ski i Nordeuropas sydligste alpine skicenter.

Forlystelsesparker og adrenalin

Jylland byder på fantastiske forlystelsesparker, der garanterer sjov og spænding for hele familien. Disse parker tilbyder en perfekt blanding af underholdning, eventyr og adrenalinpumpende oplevelser.

Legoland – et mekka for legesyge

I Billund finder du Legoland, en magisk verden bygget af farverige klodser. Parken er opdelt i forskellige temaområder, hvor I kan udforske alt fra pirater til rumfart.

Prøv den spændende rutsjebane “The Dragon” eller tag en tur i “Ninjago The Ride”. For de mindste er “Duplo Land” et must med blide forlystelser og legepladser.

Besøg Miniland, hvor berømte bygninger og landskaber er genskabt i Lego. Her kan I se Amalienborg, Den Lille Havfrue og mange andre ikoniske steder.

Fårup Sommerland

Fårup Sommerland i Nordjylland er en familievenlig forlystelsespark med noget for enhver smag. Parken kombinerer spændende forlystelser med smuk natur.

Prøv Danmarks hurtigste og højeste rutsjebane, “Fønix”, eller tag en tur i vandrutsjebanen “Vandormen”. For de eventyrlystne er trætopbanen “Skovtårnet” en unik oplevelse.

Nyd også parkens vandland med pools, vandrutsjebaner og afslappende områder. Her kan I køle jer ned på varme sommerdage og have det sjovt sammen.

Fårup Sommerland tilbyder også shows og underholdning. Tjek programmet for at se, hvad der foregår under jeres besøg.

Kulturelle skattejagter

Jylland byder på talrige muligheder for at kombinere læring og underholdning gennem spændende kulturelle skattejagter. Disse oplevelser giver hele familien chancen for at udforske historie og kunst på en interaktiv måde.

Aarhus’ kulturinstitutioner

I Aarhus kan I begive jer ud på en fascinerende skattejagt gennem byens kulturelle hjerte. Start ved ARoS Kunstmuseum, hvor I kan løse gåder relateret til de farverige udstillinger. Bevæg jer videre til Den Gamle By, hvor historiske opgaver venter.

Moesgaard Museum tilbyder en arkæologisk skattejagt, hvor I kan grave efter “skatte” og lære om fortidens fund. Dokk1 arrangerer ofte tematiske skattejagter, der kombinerer teknologi og kultur.

Husk at tjekke VisitAarhus’ hjemmeside for aktuelle skattejagtsruter, der forbinder byens kulturelle hotspots.

Museer med interaktiv læring

Jyllands museer har omfavnet interaktiv læring med åbne arme. På Givskud Zoo kan I deltage i en “safari-skattejagt” og lære om dyreliv og naturbevaring.

Legoland i Billund tilbyder tematiske skattejagter, hvor I bygger og løser opgaver. Vadehavscentret har lavet en spændende skattejagt, der lærer jer om områdets unikke økosystem.

Energimuseet ved Tange Sø har en “energi-skattejagt”, hvor I løser opgaver om bæredygtighed og teknologi. Tjek museernes hjemmesider for at finde aktuelle skattejagtstilbud og booking.

Strandhygge og kysteventyr

Jyllands kyster byder på enestående muligheder for familiehygge og spændende oplevelser. Fra de brede sandstrande i vest til de rolige bugter i øst finder I noget for enhver smag.

Vestkystens sandstrande

Tag på opdagelse langs Vesterhavets imponerende kystlinje. Her kan I nyde de brede sandstrande og de høje klitter. Byg sandslotte, flyv med drage eller tag en forfriskende dukkert i bølgerne.

Prøv kræfter med strandsejlads i Blokhus eller Løkken. Det er en sjov aktivitet for både store og små. Husk at tjekke vejrudsigten og følg sikkerhedsanvisningerne.

Besøg Søndervig Sandskulpturfestival, hvor I kan beundre fantastiske kunstværker skabt af sand. Det er en unik oplevelse, som fascinerer hele familien.

Østkystens familievenlige bade

Østkysten tilbyder roligere vande og lavvandede strande, perfekte til børnefamilier. Besøg Den Permanente i Aarhus, hvor I finder badebroer og en hyggelig atmosfære.

Tag til Ebeltoft Vig, hvor det klare vand og de fine sandstrande indbyder til afslapning og leg. Her kan I også udforske den charmerende gamle bydel.

Prøv snorkling ved Djurslands kyst. I kan låne udstyr og få vejledning på mange strande. Det er en spændende måde at opdage livet under havoverfladen på.

Dyreparker og akvarier

Jylland byder på fascinerende dyreoplevelser for hele familien. Her finder I både vilde safariparker og spændende akvarier med et væld af havdyr.

Givskud Zoo – løveparken

I Givskud Zoo venter en ægte safarioplevelse på jer. Kør gennem løveparken i jeres egen bil og kom tæt på de majestætiske løver. Parken huser over 70 dyrearter fra hele verden.

I kan opleve eksotiske dyr som næsehorn, giraffer og zebraer på tæt hold. Parken har også et stort legeland, hvor børnene kan boltre sig.

Givskud Zoo arbejder aktivt med bevarelse af truede dyrearter. I kan lære om deres indsats under jeres besøg.

Kattegatcentret – Nordens akvarium

Kattegatcentret i Grenaa er et must for havdyrelskere. Her kan I udforske livet under havoverfladen og møde over 250 forskellige arter.

Det store hajtank er centrets hovedattraktion. I kan se hajfodring og endda snorkle med hajerne, hvis I er modige nok.

Centret har også sæler, oddere og pingviner. Børnene vil elske at klappe søstjerner og krabber i rørebassinet.

I Kattegatcentret lærer I om havets økosystemer og vigtigheden af at beskytte vores havmiljø.

Maritime oplevelser

Jylland byder på enestående maritime eventyr for hele familien. Fra nærkontakt med sæler til fascinerende undervandsverdener venter der spændende oplevelser.

Sælsafari i Vadehavet

Tag på sælsafari i Vadehavet og oplev disse charmerende havpattedyr på tæt hold. I kan sejle ud fra Esbjerg eller Rømø og observere sælerne, der solbader på sandbanker. Guiderne fortæller om sælernes levevis og områdets unikke økosystem.

Husk kikkert og kamera for at fange de bedste øjeblikke. Turene varer typisk 2-3 timer og er velegnede for alle aldre. Det anbefales at medbringe varmt tøj, da det kan være køligt på vandet.

Jyllands akvariet

Besøg Jyllands akvariet i Thyborøn for en fascinerende rejse under havoverfladen. I kan udforske mere end 100 akvarier med fisk og havdyr fra Nordsøen og eksotiske farvande.

Highlights inkluderer:

  • Klappebassinet, hvor I kan røre rokker og hajer
  • Den store hajtank med daglige fodringer
  • Sælbassinet med legesyge gråsæler

Akvariet tilbyder også spændende aktiviteter som dissekering af fisk og krabbefiskeri. Det er en lærerig og underholdende oplevelse for både børn og voksne.

Kreative og lærerige workshops

Jylland byder på en række interaktive workshops, der kombinerer læring og kreativitet for hele familien. Disse oplevelser giver jer mulighed for at udforske kunst og videnskab på en sjov og engagerende måde.

Kunstneriske familieaktiviteter

I Jylland finder I mange steder, hvor I kan deltage i kunstneriske workshops sammen. Prøv en keramikworkshop i Aarhus, hvor I kan forme og dekorere jeres egne unikke skåle eller kopper. I Silkeborg kan I lære at male akvareller inspireret af den smukke natur omkring søerne.

For en anderledes oplevelse kan I besøge et glasblæseri i Ebeltoft. Her kan I se professionelle glasblæsere i aktion og måske endda prøve kræfter med kunsten selv under kyndig vejledning.

Science workshops

Eksperimenter og opdagelser venter jer i Jyllands science workshops. Besøg Danfoss Universe i Nordborg, hvor I kan deltage i spændende forsøg og lære om fysik og kemi på en sjov måde. I kan bygge robotter, udforske virtuel virkelighed eller designe jeres egen rutsjebane.

I Aarhus tilbyder Steno Museet regelmæssige workshops, hvor I kan dykke ned i astronomiens verden. Byg jeres eget teleskop eller lær at læse stjernehimlen. For de naturinteresserede arrangerer Naturhistorisk Museum i Aarhus workshops om biodiversitet og økosystemer.

Cykel- og vandreruter

Jylland byder på fantastiske muligheder for aktive familieoplevelser i naturen. To ikoniske ruter skiller sig særligt ud med deres unikke landskaber og historiske betydning.

Hærvejen – historisk vandrerute

Hærvejen er en af Danmarks ældste og mest berømte vandreruter. Den strækker sig fra Viborg til den tyske grænse og byder på en blanding af natur og historie.

På ruten passerer I gamle kirker, gravhøje og middelalderbyer. I kan vælge at gå kortere etaper, perfekte for familier med børn. Populære strækninger inkluderer Viborg til Thorning og Jelling til Vejle.

Overnatning finder I på primitive lejrpladser eller hyggelige B&Bs langs ruten. Husk at medbringe gode vandresko og rigeligt med vand.

Nordsøstien for cykelelskere

Nordsøstien er en cykelrute, der følger Jyllands vestkyst. Den byder på storslåede udsigter over Vesterhavet og charmerende kystbyer.

Ruten er godt afmærket og egner sig til cyklister i alle aldre. I kan nyde strande, klitter og fiskerlejer undervejs. Populære strækninger inkluderer Skagen til Hirtshals og Thyborøn til Hvide Sande.

Der er gode muligheder for at leje cykler langs ruten. Husk cykelhjelme og regntøj, da vejret kan skifte hurtigt ved kysten.

Lokale madoplevelser

Jylland byder på en mangfoldighed af autentiske smagsoplevelser og friske råvarer. Du kan udforske regionens kulinariske skatte gennem traditionelle retter og besøg på økologiske gårde.

Smagen af Vestjylland

I Vestjylland finder du en unik blanding af land og hav på tallerkenen. Prøv den berømte Hvide Sande-rødspætte, fanget frisk og tilberedt med lokale urter. Besøg de hyggelige fiskerestauranter langs kysten, hvor du kan nyde dagens fangst med udsigt over Vesterhavet.

Lam fra marsken er en anden lokal specialitet. Du kan smage det saftige kød på landlige kroer, ofte serveret med sæsonens grøntsager. Gå ikke glip af de vestjyske oste, særligt den stærke Vesterhavsost, som er perfekt til en picnic i klitterne.

For en sød afslutning, prøv æblekage lavet med frugt fra områdets mange frugtplantager. Mange caféer tilbyder hjemmelavede versioner af denne klassiske dessert.

Økologiske gårdbutikker

Jylland er spækket med økologiske gårdbutikker, hvor du kan købe friske råvarer direkte fra producenten. Besøg Gram Slot i Sønderjylland, hvor du kan fylde kurven med økologiske grøntsager, kød og mejeriprodukter.

I Midtjylland finder du Hinge Ostemejeri, kendt for deres prisbelønnede oste. Tag børnene med på en guidet tur og se, hvordan osten bliver lavet fra bund. Gården har også en hyggelig café, hvor I kan smage deres produkter.

Nær Silkeborg ligger Svostrup Grøntsager, en familiedrevet gård med et stort udvalg af økologiske grøntsager og bær. Her kan I plukke jeres egne jordbær om sommeren og græskar om efteråret.

Festivaler og begivenheder

Jylland byder på en bred vifte af festivaler og begivenheder, der tilbyder unikke oplevelser for hele familien. Fra livlige musikfestivaler til charmerende historiske markeder, er der noget for enhver smag og alder.

Musikfestivaler for hele familien

Smukfest i Skanderborg er en perfekt familievenlig festival. Den tilbyder særlige områder og aktiviteter for børn, samtidig med at voksne kan nyde musik fra danske og internationale kunstnere.

Jelling Musikfestival er kendt for sin afslappede atmosfære. Her kan I opleve koncerter på flere scener og deltage i kreative workshops sammen.

Tønder Festival byder på folkemusik og roots-musik i verdensklasse. Festivalen har et dedikeret børneområde med musikalske aktiviteter og sjove lege.

Historiske markedsevents

Vikingemarkeder i Ribe og Aarhus giver jer mulighed for at rejse tilbage i tiden. I kan se håndværkere i aktion, smage vikingemad og prøve kræfter med gamle lege og våben.

Hjerl Hedes Frilandsmuseum afholder årligt et stort julemarket. Her kan I opleve juletraditioner fra 1800-tallet, købe håndlavede gaver og nyde gammeldags julemad.

Middelaldermarkedet i Horsens byder på ridderturnering, gøglere og boder med håndværk og mad fra middelalderen. Det er en sjov og lærerig oplevelse for hele familien.